
Διατροφή και Πασχαλινό Τραπέζι. Συνδυάζονται;
Αισίως μπήκαμε στη Μεγάλη Εβδομάδα και οδεύουμε προς το Πάσχα. Μετά από δύο χρόνια θα έχουμε τη δυνατότητα να περάσουμε αυτές τις μέρες με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Το Πασχαλινό Τραπέζι, θα είναι όπως το είχαμε συνηθίσει γεμάτο εδέσματα! Τσουρέκια, κουλουράκια, κόκκινα αυγά αλλά και οι πρωταγωνιστές των ημερών το αρνί, το κατσίκι, το κοκορέτσι, η μαγειρίτσα και το παραδοσιακό φαγητό της περιοχής μας, τα γεμίδια, θα βρίσκονται σε περίοπτη θέση.
Τι πρέπει να προσέξουμε!
Η πλειοψηφία των Ελλήνων βάσει της θρησκευτικής μας οντότητας προερχόμαστε από μια περίοδο νηστείας 50 ημερών έως μιας εβδομάδας το ελάχιστο. Μόλις καθίσουμε λοιπόν στο τραπέζι και αντικρύσουμε την πληθώρα των φαγητών, δεν θα πρέπει να <<πέσουμε με τα μούτρα>>. Αν θέλουμε να αποφύγουμε τις δυσάρεστες επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού και της δυσπεψίας θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιους βασικούς κανόνες.
Βασικές συμβουλές…
Ας ξεκινήσουμε με την ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μείνουμε νηστικοί όλη την ημέρα με το σκεπτικό πως θα φάμε το βράδυ. Ακολουθούμε κανονικά τα γεύματα μας μέσα στη μέρα, μπορούμε βέβαια να φάμε κάτι πιο ελαφρύ για μεσημέρι όπως για παράδειγμα μια σαλάτα με λίγες γαρίδες ψητές και ένα παξιμάδι. Το Βράδυ, μιας και το τραπέζι στρώνεται μετά τις 12, αρκετά αργά, καλό είναι να αρκεστούμε σε ένα πιάτο παραδοσιακής μαγειρίτσας, πλούσια σε λαχανικά, με 1 φέτα ψωμί και σαλάτα. Για όσους δεν είναι λάτρεις των εντόσθιων ή θέλουν να αποφύγουν τα λιπαρά μπορούν να χρησιμοποιήσουν μανιτάρια. Άλλη επιλογή θα αποτελούσε ένα κόκκινο αυγό με 1 φέτα ψωμί και σαλάτα.
Κυριακή λοιπόν Πάσχα!!! Ούτε να το σκέφτεσαι να αποφύγεις το Πρωινό για να κάνεις χώρο για τον οβελία!!! Ξεκινάμε τη μέρα μας κανονικά με ένα ισορροπημένο Πρωινό συνδυάζοντας βέβαια και κάποια πασχαλινά εδέσματα. Για παράδειγμα, μπορούμε να φάμε 1 φέτα τσουρέκι με 1 ποτήρι γάλα ή 3 πασχαλινά κουλουράκια με 1 ποτήρι φυσικό χυμό. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο να μην παραλείψουμε τα φρούτα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θα μας βοηθήσουν στο να αποφύγουμε το συνεχόμενο τσιμπολόγημα. Αν πριν το κανονικό μεσημεριανό τραπέζι υπάρξει ένα τραπέζι με διάφορα μεζεδάκια προτιμήστε να μην τσιμπολογήσετε, πάρτε ένα μικρό πιάτο και τοποθετήστε τι ακριβώς θα επιλέξετε να φάτε για να έχετε και εικόνα, σημαντικό για τον εγκέφαλο. Και φτάνουμε λοιπόν στο Πασχαλινό Τραπέζι, πάρτε το χρόνο σας και επιλέξτε τι από όλα αυτά θα θέλατε να φάτε. Αυτό που πιστεύω πως βοηθάει είναι το πιάτο σου να ακολουθεί τον κανόνα των τετάρτων. Στο μισό μου πιάτο τοποθετώ τη σαλάτα η οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βοηθάει στο αίσθημα του κορεσμού αλλά μειώνει επίσης και την απορρόφηση του λίπους του αρνιού (ένα κρέας ιδιαίτερα λιπαρό). Και το άλλο μισό αποτελείται από πρωτεΐνη(αρνί/κατσίκι) και κάτι αμυλώδες πχ μια φέτα ψωμί, λίγες πατάτες φούρνου. Και κάπου εδώ θα σας απογοητεύσω αλλά θα πρέπει να επιλέξουμε κρέας όσο γίνεται πιο άπαχο και χωρίς τη πετσούλα… Και επειδή μετά το φαγητό σερβίρεται εθιμοτυπικά και το γλυκό, φροντίστε να έχετε κρατήσει λίγο χώρο και επιλέξτε ένα γλυκό όσο γίνεται πιο ελαφρύ με βάση το γιαούρτι και τα φρούτα, χωρίς βούτυρο και λιπαρά.
Το βράδυ της Κυριακής επιλέγω να φάω κάτι πιο ελαφρύ όπως μια σαλάτα εποχής ή ένα γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης.
Τη Δευτέρα ακολουθώ ένα πρόγραμμα παρόμοιο της ημέρας του Πάσχα και από Τρίτη λοιπόν ήρθε η ώρα να επανέλθουμε κανονικά στο πρόγραμμα διατροφής μας, έχοντας απολαύσει όλα τα εδέσματα με μέτρο και χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο Γαστρεντερικό μας σύστημα και στην Υγεία μας!
Τα άτομα που θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή τους αυτές τις μέρες, είναι άτομα με υψηλές τιμές χοληστερόλης, ουρικού οξέος, τριγλυκεριδίων και άτομα με αρτηριακή υπέρταση, μιας και το αρνί και τα εντόσθια έχουν αρκετά λιπαρά και τα αλατίζουμε πέραν του δέοντος για να «νοστιμήσουν».
Ιδιαίτερη προσοχή ωστόσο πρέπει να δώσουμε και στο θέμα Αλκοόλ. Τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν «κενές» θερμίδες χωρίς θρεπτική αξία. Προτιμήστε 1-2 ποτήρια κρασί, το οποίο χάρη της αντιοξειδωτικής του δράσης σε μέτριες πάντα ποσότητες, προστατεύει τη λειτουργία της καρδιάς.
Και δεν ξεχνάω εννοείται την καλή ενυδάτωση του οργανισμού μου. Το νερό και θα μας ενυδατώσει αλλά θα προκαλέσει και τον κορεσμό του στομάχου, ώστε να μην ξεφύγουμε στην κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού.
Αυτό το Πάσχα είναι ίσως πιο σημαντικό να βρεθούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να περάσουμε όμορφα, πράγμα το οποίο στερηθήκαμε τα προηγούμενα χρόνια. Μην αφήσουμε λοιπόν τα Γαστρεντερικά προβλήματα να μας κρατήσουν μακριά από αυτές τις όμορφες στιγμές!
Απολαύστε το φαγητό σας με μέτρο και όχι με τύψεις!
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους Καλή Ανάσταση με Υγεία!!!
Κοντοπούλου Σέργια
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιοχημικός